Toimistosihteeri Anne Puumalainen on monen paikan höylä

Toimistosihteeri Anne Puumalainen

Syntyjään nurmekselainen Anne Puumalainen haaveili lapsena pianonsoiton opettajan urasta. Lukion jälkeen avautui ovi Nurmeksen kauppa- ja ammattioppilaitoksen markkinointilinjalle, josta hän valmistui 1990-luvun puolivälissä. Perustutkinnon jälkeen hän opiskeli vielä jatkolinjan, joka tähtäsi kansainvälisen kaupan alalle.

Yo-merkonomin työura alkoi koulumaailmasta: ”Tein pätkää kouluavustajana, opintoavustajana, henkilökohtaisena avustajana, ja kun koulumaailma ei tuntunut vetävän nuorta ihmistä vaihdoin toimistotehtäviin”, Puumalainen muistelee. Sihteerin töitä hän on tehnyt niin työvoimatoimistossa kuin kiinteistönvälitysfirmassa. Ennen nykyistä tointaan hän työskenteli pidemmän aikaa Nurmeksen poliisilaitoksella rikostorjuntapuolella tutkintasihteerinä: ”Rikosasiat vaihtelivat kaikilla elämän osa-alueilla.”

”Jos työnteko olisi samanlaista kuin 15 vuotta sitten, ei kaikkea ehtisi tekemään.”

Siirtyminen Iivari Monosen palvelukseen

Höljäkkään haettiin uutta toimistosihteeriä lehti-ilmoituksella ja hän laittoi hakemuksen. Anne Puumalainen aloitti toimistosihteerinä syyskuussa 2006 – yli 15 vuotta sitten. ”Ihan hyppäsin kylmään veteen, koska Monosen hommat eivät olleet aikaisemmin tuttuja.”

Viidessätoista vuodessa toimistosihteerin työsarka on muuntunut ja vaihdellut. ”Ei ole vielä ollut sellaista työpäivää, ettei olisi ollut mitään tekemistä. Osa on periytynyt aikaisemmilta sihteereiltä ja osa työtehtävistä tullut vuosien aikana uutena”, hän kertoo. Puumalaisen työtehtäviin kuuluu muun muassa palkanlaskenta.

”Kun aloitin, oli palkanlaskennassa vain Höljäkän tehdas ja silloiselta Kolhon tehtaalta muutama henkilö. Nyt laskennassa on koko Scanpole Oy, Iivari Mononen sekä PrimaTimber. Kesäaikaan laskettavien määrä alkaa lipoa lähemmäs sataa henkeä. Tehtäviin täytyy olla ohjelmistot ja niitä on viimeisimpien vuosien aikana kehitetty entisestään”, kertoo Puumalainen. ”Jos työnteko olisi samanlaista kuin 15 vuotta sitten, ei kaikkea ehtisi tekemään. Enää ei tarvitse juosta tietoa ympäri tehdasta, vaan tieto tulee luokse.”

”Lähiesimiehet ovat erinomaisia. Ovet on olleet aina auki. Kukaan ei hengitä niskaan, mutta apua saa aina tarvittaessa, kun oma pähkäily ei riitä.”

Työyhteisö erinomainen

”Kyllähän se 15 vuoden viihtyminen samassa paikassa kielii, että työkaverit ovat ihan huippuja. Henkilökemiat ovat sattuneet aika hyvin kohdalleen.”

Työnantajan kanssa jutut ovat menneet yksiin. ”Joustoa on puolin, jos toisin. Jokaiselle ihmiselle tulee elämässä sellaisia asioita, että ne on vain hoidettava. Varsinkin kun lapset olivat pieniä, työnantaja oli hyvinkin ymmärtäväinen. Itse olen joustanut vastaavasti omasta puolestani, kun tarve on niin vaatinut”, Puumalainen kertoo.

”Ja lähiesimiehet ovat erinomaisia. Ovet on olleet aina auki. Kukaan ei hengitä niskaan, mutta apua saa aina tarvittaessa, kun oma pähkäily ei riitä.”

Nuoruuden haaveet pianonsoiton opettajan ammatista ovat vaihtuneet karaoken laulamiseen, jota Puumalainen harrastaa kotosalla. Harrastuksia ei tarvitse etsiä, vaan niitä tarjoilee omakotitaloasuminen kuin itsestään:

”Puulämmitteinen omakotitalo pitää ihmisen kiireisenä.”

Scanpole-yhtiöt ovat osa Iivari Mononen -konsernia.

Takaisin tiedotteisiin
Kategoria: Uratarinat