Niko Varis – Toiminnanohjausta usealla mantereella

Tuotantopäällikkö, Business Controller Niko Varis

Lukion jälkeen nuori Niko Varis oli kahden vaiheilla; Lähteäkö opiskelemaan historiaa yliopistoon vai ottaako suunnaksi puutekniikan insinööriopinnot ammattikorkeakoulussa. Vaakakuppi kallistui jälkimmäiseen ja mekaaniseen metsäteollisuuteen erikoistuminen alkoi 1990-luvun puolenvälin tienoilla Joensuussa.

Metsäliiton (nyk. Metsä Group) alainen Metsä Timber haki 1999 matkustusintoisia työntekijöitä SAP-projektiin oppilaitoksen ilmoitustaululla. Yhtiössä oltiin ottamassa käyttöön SAP-nimistä toiminnanohjausjärjestelmää, ja sahoille tarvittiin kiertäviä työntekijöitä vastaamaan koulutuksessa olevien henkilöiden tehtävistä koulutuksen aikana.

Enterprise Resource Planning

Aika pian Varis huomasi toimivansa ohjelman kouluttajana. ”Sitä kautta päädyin ERP-tehtäviin Metsäliitossa, ja lopulta toimin ERP-tiimissä vetäjänä kansainväliselle porukalle.”

Niko Varis asui (puolisoineen) Etelä-Suomessa, mutta 2000-luvun alussa hänestä alkoi tuntua, että olisi aika palata juurille Pohjois-Karjalaan. Maanantait ja perjantait hän työskenteli etänä kotikonttorilla ja muutaman päivän viikossa työpaikallaan Espoossa.

Vuonna 2012 avautui ihan uusi ovi uralla, kun Varis siirtyi metalliteollisuudessa toimivan Outotecin palvelukseen Outokumpuun. Työmatka lyheni merkittävästi, ja työt jatkuivat SAP-toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton parissa.

”Jossain vaiheessa minulle tuli myös vastuu tuotannon prosessista, ja koska Outotecillä oli tuotantolaitoksia Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Lähi-idässä, pääsin välillä komennukselle ihan eri puolille maapalloa. Oli kiva nähdä erilaisia kulttuureja”, Varis kuvailee kansainvälisyyden syvenemistä työurallaan.

Iivari Monoselle

Variksen isä on myynyt Monosille pylväspuuta suvun metsistä parinkymmenen vuoden ajan. Lisäksi hän itse on aikanaan tutustunut toimitusjohtaja Ari Monosen kanssa pesäpallokentällä. Variksen ollessa hakemassa pientilalleen aidantolppia, Mononen kysyi hänen kiinnostusta siirtyä perheyhtiön palvelukseen.

”Vuonna 2016 otin vetovastuun jo alkaneesta Iivari Mononen konsernin toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotosta ja vedin ERP-tiimiä Norjaan lähtööni saakka.” Vuonna 2020 hän siirtyi ERP-tehtävistä pylvästuotannon vetovastuutehtäviin Scanpolen Norjan tuotantolaitokselle Ilsengiin vuodeksi.

”Bisnes edellä toiminnanohjausjärjestelmähankkeissa on aina menty, mutta samalla tuli järjestelmän käyttäjänä testattua käytännössä hallintajärjestelmien toimivuus.”

Scanpole AS, Norge

Scanpolella on Norjassa kaksi yhtiön tuotantolaitosta. ”Iso-Britanniaan viedään paljon kreosoottikyllästettyjä aitapaaluja. Niiden vieminen saarivaltioon aloitettiin 2020 keväällä, ja kysyntä on kasvanut huimasti siitä lähtien”, Varis kertoo. Aitapaaluja toimitetaan kuparikyllästettyinä lisäksi Pohjoismaiden markkinoille, Norjassa olemme yksi suurimmista tuottajista.

Ilsengissä tuotetaan myös painekyllästettyjä valaisin- ja sähköpylväitä. Tässä yhtiöllä on pitkät perinteet, ja vienti Iso-Britanniaan on kasvanut viime vuosina myös pylvästuotteissa. Kirkenaerissa sijaitseva toinen laitos on keskittynyt tuottamaan aitapaaluja, ja lisäksi tuotantolaitos hoitaa kuparikyllästyksen myös Ilsengin tuotantolaitoksen osalta.

Vaikka Varis perheineen on jo palannut Suomeen, jatkuvat hänen tehtävänsä puolittain Norjan suuntaan, vaikkakin etänä. ”Siellä on hyvä tiimi ja paikallinen vetäjä, kenen kanssa työtä yhteisesti tehdään. Perheomistuksen omaleimaisuus, arvot ja paikallisuus näkyvät kaikilla tuotantolaitoksilla olipa missä maassa tahansa.

Kotijoukot

Niko Varis asustaa vaimon ja kolmen perillisen kanssa vanhalla pientilalla noin 10 kilometrin päässä Joensuun keskustasta. Tilan päärakennuksen vanhin osa on rakennettu jo 1700-luvulla.

”Tietoverkot unohtuvat, kun tarttuu vasaraan ja lähtee jotain nurkkaa korjailemaan”, toteaa Varis työn ja vapaa-ajan suhteestaan. Nikkaroinnin lisäksi vapaa-ajalla lähellä sydäntä ovat liikunta sekä avantouinti. ”Viitisen vuotta olen käynyt avannossa ja nyt on reikä omassa rannassa”.

Oman aikansa vaativat pihapiirin kolme hevosta, viisi lammasta, kolme koiraa ja Norjasta hankittu norjalainen metsäkissa. ”Se on kyllä loistava tapaus. On meillä ennenkin kissoja ollut, mutta tämä on ihan peto hiirien saalistuksessa”, Varis virnistää.

Takaisin tiedotteisiin
Kategoria: Uratarinat