Myyntiassistentti Kirsti Pyöriäinen – Voimaa työelämään luontosuhteesta

Myyntiassistentti Kirsti Pyöriäinen

Kirsti Pyöriäinen työskentelee Joensuussa Scanpole Oy:n myyntiassistenttina. Hänen tehtäviinsä kuuluvat puupylväiden myynti kotimaassa sekä vienti. Työssään hän muun muassa tekee tarjouksia, käsittelee tilauksia, suunnittelee toimituksia sekä hoitaa laskutuksen.

”Lisäksi vientikauppoihin liittyvät tehtävät kuuluvat minulle. Meillä on suoraa vientiä Keski-Eurooppaan ja Pohjoismaihin, mutta isommat toimitukset Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-idän maihin tapahtuvat Helsingin myyntikonttorin, Finntrepo Oy:n kautta”, Pyöriäinen kertoo.

Miten Pyöriäinen päätyi kansainvälisten myyntitehtävien pariin?

Tohmajärveläinen Kirsti Pyöriäinen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1981. Heti kirjoitusten jälkeen hän lähti Helsinkiin kesätöihin Autorekisterikeskukseen, jonka jälkeen matkusti au pairiksi Etelä-Saksaan. Hän oli lukiossa opiskellut lyhyen saksan, joten perustaidot kielestä olivat hallinnassa. Kuitenkin alkuun alueen murretta oli hankala ymmärtää. Puolen vuoden ajan hänen työnään oli huolehtia yhdeksänvuotiaasta pojasta suomalais-saksalaisessa perheessä.

”– ei siihen aikaan tarvinnut hakea töitä, koska — niitä melkeinpä tarjottiin”

Au pair -reissun jälkeen hän palasi kotipaikalleen Tohmajärvelle. ”En oikein tiennyt mitä lähteä opiskelemaan, joten hain töitä. Tai ei siihen aikaan tarvinnut hakea töitä, koska pikku paikkakunnalla niitä melkeinpä tarjottiin”, Pyöriäinen kertoo.

Tohmajärven kunnantoimisto toimi nuoren Pyöriäisen työpaikkana seuraavat kaksi vuotta. Ystävien houkuttelema hän hakeutui kauppaoppilaitokseen, jonka jälkeen ovet avautuivat Partekin tiilitehtaan toimistoon Tohmajärvellä. Alkuun tehtävät olivat yleisiä toimistotöitä, palkanlaskentaa sekä raportointia, kunnes hän siirtyi myyntitehtäviin. Kaikkiaan tiilitehtaassa vierähti seitsemän vuotta, kunnes lamavuosien jälkimainingeissa 1993 tehdas suljettiin.

”Minä ajattelin, että ei tämä ole yhtään hullumpi juttu jäädä kotiin, koska lapset olivat pieniä, kolme- ja neljävuotiaita. Oli mukavaa viettää aikaa lasten kanssa kiireettömästi: ulkoilla, ja vain olla ja nauttia siitä kaikesta”, Pyöriäinen muistelee.

Vain hetkisen hän ehti olla kotona, kun jo soitettiin ja pyydettiin töihin SKF-Tohmacille hoitamaan tuontiin liittyviä tehtäviä. Pesti oli äitiysloman sijaisuus, mutta sieltä hän siirtyi myyntiin sijaisuuden jälkeen.

Tuontityöhön liittyi kansainvälistä liiketoimintaa, joka oli alkanut kiinnostaa Pyöriäistä yhä enemmän. Hän hakeutui opiskelemaan työn ohessa Markkinointi-instituutin ulkomaankaupan tutkintoa sekä kaupallista venäjän kieltä.

Töihin Iivari Monoselle

”Sattui tämä Iivari Monosen työpaikka olemaan avoinna ja ajattelin lasteni olevan jo sen verran isoja, ettei välttämättä tarvitse olla enää Tohmajärvellä töissä, joten voisihan sitä kokeilla”, Pyöriäinen kuvailee muistojaan työnhaustaan nykyiseen työpaikkaansa vuonna 1999.

Hän laittoi hakemuksen, kävi työhaastattelussa ja sai työpaikan.

Vaikka työnantaja Iivari Mononen -konserni on vuosien mittaan kasvanut ja jakautunut useisiin tytäryhtiöihin, Pyöriäinen kertoo, että hänen työhönsä muutoksilla ei ole ollut kovin suurta vaikutusta: “Työ on edelleen samaa, vaikka tietotekniikka on työn tekemistä helpottanut”, hän pohtii ja jatkaa kuinka “–etenkin viestintä on muuttunut, kun yhteydenpito asiakkaan kanssa hoituu nykyisin puhelimen sijaan sähköpostilla.”

”Työssä on joutunut vuosien mittaan opettelemaan monenlaista uutta, mutta kun asiat tulevat pikkuhiljaa, niitä ei ole kokenut stressaavina tai haasteellisina. Meillä on täällä aina joku auttamassa tai apua saatavilla. Esihenkilö on ollut minulle erittäin tärkeä tukipilari työssäni, hän jatkaa.”

”Täällä on ollut hyvä työporukka”, Pyöriäinen vastaa vilpittömästi, kun häneltä kysyy mikä työssä on parasta. ”Minä olen tykännyt työstäni, koska saan tehdä sitä itsenäisesti. Tietysti sovittujen ohjeiden mukaan toimitaan.”

Vastapainoa työlleen myyntiassistentti Kirsti Pyöriäinen saa liikunnasta. Talvisin hän hiihtää ja lumien sulettua matka taittuu metsäpoluilla sauvakävellen ja maastopyöräillen. Suhde luontoon on hänelle tärkeä asia. Viikonloppuisin hän tarjoaa mielellään huolenpitoaan neljälle lapsenlapselleen.

Kun Pyöriäiseltä kysyy tulevaisuuden suunnitelmista, hän nostaa esiin terveyden: ”Tässä vaiheessa elämää jo ajattelee sitä, kun alkaa kuusikymppinen lähestyä, että pysyisi terveenä ja vireänä, ja pystyisi olemaan töissä eläkeikään saakka”.

Lue lisää

Scanpole-yhtiöt ovat osa Iivari Mononen -konsernia.

Takaisin tiedotteisiin
Kategoria: Uratarinat